Tips voor een goede eerste indruk bij sollicitatiegesprekken
We kennen allemaal het zenuwslopend proces van solliciteren. Van het schrijven van een goede sollicitatiebrief tot het sollicitatiegesprek. Het gesprek bepaalt als je zal worden aangenomen voor de baan van je dromen.
Sollicitatiegesprekken hoeven heus niet zo vervelend te zijn als je nou de juiste richtlijnen hebt en ervoor zorgt dat je een goede eerste indruk maakt.
Hieronder enkele belangrijke tips:
- Wees op tijd!
Ben je te vroeg (15 min) dan ben je op tijd. Ben je op tijd? Dan ben je te laat. Een kwartier tot 20 min eerder zijn staat netjes en geeft je wat tijd voor vertraging. Je kan van alles tegenkomen onderweg; files, je kan de locatie niet gelijk vinden en noem maar op.
- Let op je kleding en uiterlijk.
Probeer voor jezelf na te gaan wat de “dresscode” is bij het bedrijf waar je solliciteert.
Als je daar niet achter kan komen, kleed je netjes. Net hemd voor de heren. Voor de dames is een nette jurk onder de knie met een blazer prima. Of een pantalon met een net hemd, waarbij alles netjes bedekt is. Hou ook rekening met je algemene verzorging. Schone handen en nagels. De haren netjes gekamd.
De heren netjes geschoren. En vooral een schoon gebit. Dat brengt ons op het volgende punt.
- Smile!
Onderschat de kracht van een glimlach niet. De kern is dat een glimlach een positieve werking heeft wanneer het oprecht is. Dus probeer het niet te veel te faken of te overdrijven.
- Luister actief en let op je houding.
Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Gekruiste armen worden vaak als symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Die indruk wil je absoluut niet maken.
Creëer een open houding en maak oogcontact. Luister goed naar wat er gevraagd wordt en onderbreek je gesprekspartner niet. Laat degene rustig uitpraten voor antwoord te geven.
- Wees ten slotte goed voorbereid.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie, de recruiter (interviewer) en de functie. Klinkt simpel en logisch. In praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Dus profiteer van dit gegeven en bereid je voor.
Succes!