De meest gestelde vragen bij een sollicitatie gesprek

Je wil bij een sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voorbereid zijn.

Behalve informatie over het bedrijf weten, zodat je op die vragen voorbereid bent, is het ook handig te weten wat de meest gestelde vragen zijn, zodat je van tevoren daarover na kan denken.

De meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek zijn:

– Vertel iets over jezelf?

– Wat zijn je goede en slechte kwaliteiten/eigenschappen?

– Waarom wil je in ons/dit bedrijf werken?

Iets vertellen over jezelf

Hier kun je iets over je achtergrond vertellen. Om het persoonlijk te maken, kun je ook je interesses noemen. Het is wel slim om de pitch over jezelf te eindigen met iets wat weer terugleidt naar de baan waar je op solliciteert.

Wat zijn je goede en slechte kwaliteiten/eigenschappen?

Goede eigenschappen hoef je niet te zoeken in je skills of ervaring; ze zitten gewoon in jouw karakter. Hier zijn vier voorbeelden van goede eigenschappen waar een recruiter blij van wordt.

1: je bent positief ingesteld

Jouw vrolijkheid werkt aanstekelijk. Bovendien denken positieve mensen in mogelijkheden, in plaats van problemen.

2: je vertrouwt op jezelf

Werkgevers zoeken mensen die zelfvertrouwen uitstralen, zonder arrogant te worden. Je bent overtuigd van je eigen kwaliteiten, maar staat open voor feedback. Als jij zelfvertrouwen uitstraalt, ben je overtuigender en maak je meer indruk.

3: je bent sociaal

Sociaal zijn is een goede eigenschap die onmisbaar is bij samenwerken. Daar scoor je punten mee bij een recruiter. Met een ontspannen, spontaan (telefoon)gesprek laat je jouw sociale skills zien.

4: je komt met nieuwe ideeën

De meeste werkgevers zoeken geen mensen die regel voor regel de functieomschrijving uitvoeren. Ben je een starter en heb je dus weinig ervaring? Grote kans dat je dan juist uitblinkt door de verfrissende ideeën die je meeneemt.

Wat je ook kiest, zorg dat je jouw goede eigenschappen kunt onderbouwen. Dikke kans dat die sollicitatie succesvol verloopt.

Je slechte eigenschappen noemen op een sollicitatiegesprek, dat is niet makkelijk. Veel sollicitanten zijn bang om zwakke punten van zichzelf te noemen. Het is juist goed als je slechte eigenschappen van jezelf kunt noemen. Daarom is hier een lijstje met zwakke punten waar je uit kunt kiezen. Net als bij goede eigenschappen, is het handig om een voorbeeld paraat te hebben bij de drie slechte eigenschappen die je kiest. Daarnaast is het slim om meteen te bedenken hoe je hieraan kunt werken.

 • Uitstelgedrag
 • Ongeduldig zijn
 • Niet luisteren naar anderen, te veel praten of overheersend gedrag
 • De neiging om alles alleen te doen/Controlfreak zijn
 • Conflictvermijdend gedrag
 • Geen fouten durven maken
 • Te veel hooi op je vork nemen en jezelf daarmee uitputten
 • Moeilijk contact maken, gesloten zijn
 • Zo ambitieus zijn dat je over lijken gaat
 • Eerst doen, dan pas denken
 • Je dingen te veel aantrekken

Heb je geen idee wat jouw slechte eigenschappen zijn? Vraag je vrienden maar eens naar hun eerlijke feedback en benoem ook dat je dit hebt gedaan.

Waarom wil jij bij ons werken?

Recruiters stellen je deze vraag om te checken hoe gemotiveerd je bent en hoe goed je je hebt voorbereid. Als jij het bedrijf goed hebt gecheckt, kun jij namelijk vertellen dat de bedrijfscultuur goed bij je past. Of dat je je aansluit bij hun visie. Of dat de functie precies is wat jij leuk vindt en altijd al hebt willen doen. Maar ook dat je met jouw kennis, ervaring en/of opleiding een bijdrage kunt leveren aan het bedrijf.

Bedenk van tevoren goed waarom je wil werken bij dat bedrijf. Check de website, check hun social media en kijk hoe jij daarin past. Schrijf het desnoods even kort op.

Met deze meestgestelde vragen ben je al door de helft heen van je sollicitatiegesprek. Bereid je goed voor en het wordt zeker een succesvol gesprek!