Sollicitatie Tips

Solliciteren is niet altijd even makkelijk, elke werkgever heeft andere vereisten. Carrière Maken probeert daarom het zo makkelijk mogelijk, voor zowel werkgever als sollicitant, te maken. Hierbij enkele tips 😉

  1. Neem altijd de vacature eerst door voordat je begint met solliciteren. Niet altijd zegt de functienaam alleen waar het om gaat.
  2. Zit er een sollicitatieformulier bij? Vul deze dan zo volledig mogelijk in. Gebruik altijd je echte en volledige namen en vul deze naar alle waarheid in.
  3. Sommige werkgevers vragen naast het sollicitatieformulier ook een motivatiebrief bij. Wat motiveert je om te solliciteren voor de functie? Zoek achtergrondinformatie over het bedrijf op en probeer dan daaromheen jouw motivatie op te stellen.
  4. Een foto is tegenwoordig ook vereist bij de meeste sollicitaties. Zorg ervoor dat je altijd een goede foto van jezelf plaatst. Foto’s met (Snapchat) filters, foto’s waar je op bed ligt en foto’s in collages zijn not done.
  5. Staat de vacature op Facebook gepost? Reageer dan niet met “Ik wil” of “Ik heb interesse”. Lees altijd eerst alle informatie, de kans is groot dat alle instructies ook daarin vermeld staan.
  6. Zorg ervoor dat je jouw brief of ingevuld formulier altijd naleest of laat nalezen op foutjes. Taalfoutjes en app-taal maken geen goede indruk.
  7. Ben je geselecteerd en ben je opgeroepen voor een kennismakingsgesprek? Gefeliciteerd. Bereid je dan zo goed mogelijk voor, zorg ervoor dat je weet bij wie je moet zijn, wees op tijd, zoek informatie op over het bedrijf en wees vooral zelfverzekerd. Zorg er ook voor dat je er representatief uitziet, draag geen slippers en mouwloze shirts/topjes naar het gesprek.

Succes!